Nature Inspired Design





NIDwiki
Handleiding eerste gebruik


NIDwiki ?!?

NIDwiki is het interactieve platform waarop het Nature Inspired Design consortium kan samenwerken aan de NID methode. Het is het resultaat van de interviews en besprekingen met het NID consortium.

Op deze pagina willen we vertellen hoe NIDwiki gebruikt kan worden, en vragen we je om een bijdrage te leveren aan de inhoud. NIDwiki is (mits je bent ingelogd) te zien op https://sites.google.com/site/nidwiki/

Moet ik iets doen?

Ja, we willen je graag kennis laten maken met NIDwiki en vragen je daar één tot twee uur voor uit te trekken. In het kort vragen we je:

  • deze introductiepagina te lezen
  • eens rond te klikken op NIDwiki
  • commentaar te leveren op een pagina
  • inspiratie te uploaden
  • je introductie af te vinken


NIDwiki uses

We kunnen met NIDwiki:

  • het Best Practice Model ontwikkelen
  • documenten en links delen
  • voortgang van het project bijhouden
  • discussies voeren
  • een heleboel e-mails voorkomen

Het Best Practice Model is gebaseerd op de interviews en is een prototype voor de NID methode. In de interviews zijn aanbevelingen aan het licht gekomen, maar voor de methode willen we tools ontwikkelen.

NIDwiki is vertrouwelijk:

  • alleen het consortium heeft toegang
  • de accounts zijn persoonlijk
  • alleen de Action Researchers kunnen gebruikers uitnodigen
  • er zijn twee soorten gebruiker: Contributor en Visitor
  • Contributors kunnen Visitors aandragen

NIDwiki is alleen toegankelijk voor het NID consortium en is dus geschikt om vrijuit te overleggen. Uiteindelijk willen we de resultaten die op NIDwiki ontstaan delen met de wereld en daar zullen we een geheel nieuwe website voor bouwen.
De inhoud van die nieuwe site zullen we door alle betrokkenen laten fiatteren voordat de informatie online komt.

Tool? Methode?

Met een tool bedoelen we een aanpak, denkwijze, stappenplan, inspiratiebron, et cetera die je over een drempel in het ontwerpproces heen kan helpen.

Uiteindelijk bouwen we de NID methode; een verzameling tools die op elkaar aansluiten en een bruikbaar geheel vormen.

Wie mogen er bij?

Alleen genodigden. Action Researchers Ernst-Jan en Bram kunnen mensen uitnodigen voor NIDwiki. Per bedrijf nodigen we een of twee “contributors” uit die de inhoud van NIDwiki kunnen veranderen en wie dit leest behoort tot die groep.

Contributors kunnen op hun beurt collega's die onder de Project Consortium Agreement vallen, uitnodigen op NIDwiki. Zij kunnen als “visitors” de inhoud van NIDwiki zien, maar niet veranderen. U kunt visitors aandragen via:

NIDwiki@natureinspireddesign.nl

NIDwiki draait op Google Sites:

Daardoor konden we snel en goedkoop een stabiel en vertrouwelijk platform bouwen waar heel veel mensen zonder ervaring met websites maken tegelijk aan kunnen werken. Google Sites maakt automatisch het menu en biedt een zoekfunctie zodat alle informatie goed te vinden is. Het is ook mogelijk om van bepaalde veranderingen op de hoogte te blijven via email, bijvoorbeeld als iemand jou bijdrage veranderd.

Het maken en veranderen van pagina's op NIDwiki is heel eenvoudig. Voor het eerste gebruik volgt hieronder een korte uitleg en de rest wijst zich vanzelf. Google biedt daarnaast een uitstekende handleiding.

Om in te loggen op NIDwiki is een Google account nodig. Dat is gratis en veel mensen zullen er al een hebben in de vorm van een Gmail adres of een youtube kanaal. Op de inlogpagina staat rechtsboven een rode knop met “sign up” voor wie nog geen Google account heeft.

1: Geef commentaar

Onderaan elke pagina kan je commentaar achterlaten over die pagina. We willen de discussies graag aanwakkeren en vragen je daarom alvast twee keer commentaar te leveren. Als je wilt kan je via “Notification settings” op de hoogte blijven.

2: Upload inspiratie

Op de pagina “Share inspiration” (zie het menu aan de linker kant op NIDwiki) zien we graag wat jou inspiratie geeft als het gaat om Nature Inspired Design. Deel hier een Youtube filmpje, link, bestand, presentatie, onderzoek, noem maar op.

Om iets toe te voegen klik je eerst rechtsboven op het “Edit page” icoon. Je kunt dan op de pagina typen. Klik linksboven op “Insert” en kies wat je wilt toevoegen. Voor een link zie je hier naast waar je op moet klikken zodat de link op de pagina terecht komt. Eventueel kan je er nog wat omheen typen.

Als je klaar bent druk je rechtboven op “Save”.

upload inspiration

check!

3: Vink het af

Alle contributors kunnen elkaar vragen iets aan NIDwiki bij te dragen. In plaats van email willen we daarvoor graag een takenlijst gebruiken. Via “Consortium tasks” in het menu zie je die lijst, en de taak “place two comments and upload inspiration” staat voor jou als het goed is nog open.

Klik op jouw taak, klik het vinkje aan bij “Done?” en druk op “Save”.


Op naar NIDwiki!